Lager yapımı

09-09-2022 10:11
Lager yapımı
LAGERING
 
Lager mayalar 12-18 derece arasında çalışan, biraya son derece sek, maya kokusu olmayan, kolay içim sağlar. Tüm dünyada üretilen biraların çok büyük bir çoğunluğu Lager maya kullanılarak üretilir.
 
Evde Lager yapabilmek için temel konu "sıcaklık kontrolü"dür. Sıcaklığın hem sabit hem de ale mayalar göre düşük olması gerekir.
 
LAGERING ADIMLARI
 
1- Mutlaka maya uyandırın. Mayayı bir su bardağına döküp üzerine oda sıcaklığında temiz , bira yapımında kullanacağınız suyu ekleyin, ağzını kapatın.10 dakika sonra sanite edilmiş bir kaşıkla karıştırın. 12-20 dakika daha bekleyin. Sonuçta mayanızın kabarmış ve mis gibi maya koktuğunu göreceksiniz. Bu şekilde fermantasyonun başlayacağında kesin emin olabilirsiniz.
2- Kurulum suyunuzun 12 derecede olması gerekir. Sularınızı soğuk havalarda balkona değilse buzdolabına koyun.
3- Başlangıç sıcaklığınızın 12 derece olması gerekir. Her ne kadar hidrometre ile ölçüm esas olsa da 12 dereceyi tutturdugunuzu düşünürsek
 
1.-9. gün arası 12 derece
9. gün sıcaklığın kendi başına yükselmesine izin vererek(yani birden ısıtmadan) 18 dereceye çıkmasına izin verin.
10.-13. gün (yani toplam 3 gün) kovayı 18-20 derecede tutun. Bu işlemin adı Diasetil Rest. Bunu yapmazsanız biranız sülfür kokar.
13.-16. gün arası (Yani 3 gün) birayı 5 dereceye alın. Bu işlemin adı Cold Crash
17. gün şişeleyin.
 
NOTLAR;
 
W34/70 dünyada en yaygın kullanılan Lager maya türüdür.
Bu maya 18 derecelere kadar olumlu sonuçlar verebilmektedir. Yine de en iyi sonucu alabilme için 12-15 derece arasında fermantasyon yapılmalıdır.
Fermantasyon sıcaklığı kadar , sıcaklığın sabit kalması da son derece önemlidir. Yani gece 8 derece gündüz 18 oluyorsa problem olabilir. 
Lager mayalar Ale mayalara göre daha fazla sülfürlü bileşik üretir.  O yüzden 3 gün Diasetil Rest (Diasetil Dinlenmesi) yapmalıyız. Böylece biramızda istediğimiz gibi sıfır maya kokusu olacaktır.
Cold Crash (Soğuk Kırım) biradaki bütün partiküllerin soğukta kova dibine yapışmasını sağlar. böylece biramız daha berrak olur.
Biranızın daha berrak olmasını istiyorsanız şurdaki ürünü kullanarak daha berrak biralar elde edebilirsiniz. https://www.tazemayse.com/urun/berraklastirici-toz-jelatin-10gr
OG değeriniz 1050 üzerindeyse 2 adet maya kullanmanızı tavsiye ederiz.
Özellikle Lager biralarda kullanılacak Maya Besini sağlıklı fermantasyon için çok yararlı olacaktır. Şuradan inceleyebilirsiniz. https://www.tazemayse.com/urun/maya-besini-dap-10-gr
 
 
 
 
 

 
Yukarıda en basit şekilde yaplan bir anlatımdır. Daha ayrıntılı sorularınız için info@tazemayse.com ya da Watsapp hattımıza danışabilirsiniz.


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.