Oksidasyon Nedir, Nasıl Engellenir.

27-11-2022 14:01
Oksidasyon Nedir, Nasıl Engellenir.

Evde bira yaparken Oksidasyon Nedir ve Nasıl Korunuruz?

Bira yapımında meydana gelebilecek birkaç sorundan biri oksidasyondur. Bu yazı oksidasyonu, etkilerini, nedenlerini ve nasıl önlenebileceğini araştırıyor.

———-

Oksidasyon süreci biranız için zararlıdır, ancak doğru uygulamaları yapmazsanız bundan kaçınmanız zordur.. Biranızı fıçıda veya şişede kullansanız da, bir dereceye kadar ev yapımı biradaki oksidasyon meydana gelecektir.

Oksidasyonun Zararları Nelerdir?

-Biranız bayat bir tadı olur.

-Islak kağıt, dilde kötü bir tat verir.

-Özellikle IPA gibi şerbetçiotu bol biralarda şerbetçiotu tadı gider, çok kötü, burunda ve ağızda hoş olmayan bir tada dönüşür.

-Biranızın rengi zaman içerisinde kararmaya başlar. Resimlerde bu değişimi görebilirsiniz.

Oksijen Bira İçin Ne Zaman İyidir?

Oksidasyon konseptinin aldatıcı bir kısmı, oksijenin aslında mayalama sürecinin başlarında faydalı olmasıdır, bu nedenle ev yapımı biradaki oksijenin iyi olduğu bir zaman vardır. Maya sağlığı için oksijen çok önemli olduğundan, mayşenizi kurma gününde uygun şekilde havalandırmak, başarılı bir ev yapımı bira için çok önemli olabilir. Kit ya da Mayşe’yi kovaya koyarken olabildiğince yukarıdan çok hava alacak şekilde dökmek, daha sonra da olabildiğince güçlü çalkalamak çok önemlidir. Böylece mayalara fermantasyon başında ihtiyaç duydukları Oksijeni sağlayabiliriz.

Oksidasyondan Korunma Yolları

-Fermantasyon sürecinde asla kovanızın Kapağını açmayın.

-Şişelerken kova kapağını açmayın , sadece hava kilidini çıkarın.

-Her şişeyi sırayla doldurun, şekerini a tın ve kapatmayın.

-Asla şişeleri ağzı açık bekletmeyin.

-Şeker attıktan sonra erisin diye ASLA şişeleri ters yüz etmeyin.

-Dinlenmek üzere saklayacağınız yere götürürken fazla sarsmayın.

Oksidasyondan korunmamın Profesyonel Yöntemleri

Yukarıdaki maddeleri uygulasanız da biranızda bir miktar oksidasyon mutlaka olacaktır. Bunu engellemek için 2 yöntem bulunmaktadır.

-Oksijen karşıtı kapaklar : Bu kapalar şişede bulunan bira kapağa temas ettikçe oksijeni emerek bir noktaya kadar etkili olabilmektedir ancak yine de tam bir çözüm sunmaz.

-Anti-Oksidasyon Tozu: Bu tozdan her 20-25 litre biraya 6-7 gr eklediğinizde şıra içerisindeki oksijeni emecek, biranız şieşeye girdiğinde de bu işleme devam edeceği için , en yukarıdaki önlemlere de uyarsanız Oksidasyon riskini büyük oranda sıfırlayacaksınız. Bu yöntem yurtdışında evde bira yapan şişe ya da fıçı kullanan ev biracıları arasında oldukça popüler bir yöntemdir.

ürüne şuradaki linkten ulaşabilirsiniz. 
https://www.tazemayse.com/urun/anti-oksidasyon-tozu

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.