Şişeleme

12-12-2021 15:07
Şişeleme
BİRA YAPIMINDA PÜF NOKTALARI
ŞİŞELEME
Fermantasyon süreçlerini bitirdik, artık sıra şişemeye geldi. Bira yapımındaki her aşama gibi bu da biramızın lezzetini ve kalitesini çok etkileyecek bir işlem.
En başından itibaren yapmamız gerekenler aşağıda.
Şişe temini işin en başı, bizim size önerimiz kendi içtiğiniz şişeleri su ile güzelce çalkaladıktan sonra kuru bir yere koymanız. Böylece şişenin temiz olduğundan kesinlikle emin olursunuz.
Eğer şişeniz yoksa bir tekel bayisinden alabilirsiniz. O zaman şişeleri bir gece boyunca içine PWB dökülmüş kovalarda ya da küvette saklayabilirsiniz. Daha sonra içinde istenmeyen şeyler varsa onları temizleyip, kurumaya bırakabilirsiniz.
Şişelerinizi temizleme çubuğu ile iyice fırçalayıp bütün pisliklerden kurtulabilirsiniz. Çubuğu matkaba takıp kullanmanızı tavsiye etmiyoruz çünkü cama zarar verebilirsiniz. Cam çizilirse orada bakteri birikir ve biranızı bozabilir. Camı çizip zayıflatırsanız şişe patlayabilir. O yüzden her zaman nazik bir şekilde temizleyin. Eğer içinde çıkmayan küf, pislik vb varsa o şişede çok ısrarcı olmayın.
Şişelerinizi eğer mümkünse her 10 şişelemede bir bulaşık makinasında 75 derece üzeri 10 dakika boyunca yıkarsanız dezenfekte etmiş olursunuz. Herhangi bir deterjan kullanmanıza gerek yoktur.
Birayı sadece bu iş için özel üretilmiş plastik şişelere koyun. Koyacağınız başka plastikler Oksijen geçireceği için biranız okside olur, 1 ay içinde içilmez hale gelir. Bu plastik şişeler zaman içerisinde deforme olacaktır. Kullanmanıza bağlı olarak değişir ama 5-10 şişeleme sonra sizin fark edemeyeceğiniz mikro çatlaklardan oksijen sızdırmaya başlar. Bu da biranızı bozar.
Biranızı açık renkli, şeffaf şişe kullanmayın. Işık biranızı bozacaktır. ışık şerbetçiotunu bozar biranıza "skunk" tabir edilen çok kötü bir tat verir. Cam su şişelerini kullanmayın.
Taç kapak çok önemlidir. İnternette toplu halde satılan ucuz kapakları kullanmayın. Bu iş için özel üretilmiş kapakların kenarları en az 6mm, boyu 26 mm ve 21 diş olarak üretilmektedir. Kısa yüksekliğe sahip, az diş sayılı kapalar oksijen sızdırır ve biranızı bozar.
Kovanızı şişelemeden en az 30 dakika önce şişeleyeceğiniz yere getirin. Böylece taşırken oluşacak bulanıklığın şişeye geçmesini engellemiş olursunuz.
Kova kapağını ASLA açmayın, sadece hava kilidini çıkarın. ASLA kova kapağı açıkken şişeleme yapmayın.
Kovanızı taşıdıktan sonra , şişelerinizi yıkama zamanı. İçtikten sonra hepsini güzelce çalkalayıp, kuru bir yere kaldırdıysanız PWB ile tekrar temizlemenize gerek yok.
Şişe yıkama aparatınız varsa için 1 damla StarSun ekleyin, çizgisine kadar su koyun. Şişelerin içinde her yer ıslanana kadar dairesel hareketlerle şişeyi yıkayın. Çıkan şişeleri Şişe ağacınız varsa ona ter şekilde asın.
Elinizde şişe yıkama aparatı ve ağaç yoksa, önceden 2 kasayı güzelce yıkayın, kurutun. Tabanlarına starsun içeren su sıkın sanite edin.1-2 litre starsun içeren su hazırlayın. Önce bir şişenin 1/3 lük kısmına bu suyu boşaltın. parmağınızla kapatıp aşağı yukarı sallayın, bu suyu diğer şişeye boşaltın, elinizde şişeyi ters bir şekilde kasaya koyun, suları aksın. Tüm şişeler için bu işlemleri yapın. İçinde köpüklü su kalabilir, sorun etmeyin.
Şişelemeye başlamadan önce şişeleme çubuğunu çok iyi sanite edin. Hortum ya da direk musluktan doldurmayın. Bu oksijen teması yaratacağı için biranızı bozar. Aynı zamanda akışı da tam kontrol edemeyeceğiniz için taşmalar olacaktır. Sadece Şişeleme çubuğu kullanın.
Şişe şekeri miktarı çok önemlidir. Fazla şeker biranıza zarar verir. fazla CO2 çok köpürme yapar, CO2 yanması dediğimiz bir olay gerçekleşir biranızın tadı bozulur, Uzun vadede şişeleriniz patlayabilir.
Vereceğimiz ölçüler 50ml şişeler içindir.
İngiliz tipi biralar, Stout, Porter. 2gr şeker (720/360)
Pilsner ve Ale biralar 2,7 gr şeker (1000/360)
Buğday ve Belçika biraları 3.gr şeker
Eğer Dekstroz kullanacaksanız bu degerleri 1,1 ile çarpın
Kovanın yanına kapakları koyun, onun yanına da star sun'lı küçük bir kap koyun. Önce birayı şişeye koyun, sonra şekeri atın, ondan sonra yandaki kapta ıslattığını kapakları hemen kapatın, beklemeyin. Her seferinde bir şişe yapın. Doldurup bekletip, 5-10 şişe halinde Kapatmayın. Her seferinde 1 şişe yapın.
Kapaklar üzerin kısaltmalar yapabilirsiniz. Örneğin SS12 , Sapsarı ,12. ay. Bu kısaltmaları bir yere not alırsanız biralarınızı karıştırmadan rahatlıkla bulursunuz.
Şişeleme bittikten sonra sarsmadan, saklayacağınız kuru, oda sıcaklığında ve mümkünse karanlık bir yere götürün.
şeker karışsın diye sallamayın, ters yüz etmeyin. İçeride kalan oksijen biranıza karışacak ve tadını bozacaktır. Kocada tattım harika, 1 ay sonda şişede kötü oldu'nun başlıca sebeplerinden biri budur.
Işık görmesin, ışık biramızı bozar. Sıcaklık 20-25 derece civarı olsun. Yüksek olursa çabuk gazlanır ama tadı bozulabilir, çünkü ale mayalar bu sıcaklıklarda meyvemsi tatlar üretir. Daha düşük sıcaklıkta ise gazlanma olmaz . 20 derece üzerinde 10 gün sonra gazlanma olur, en sağlıklısı 15 gündür. Ondan sonra bira gazlanmaya devam edecektir. o yüzden daha serin bir yere almak iyi olabilir. Olmuyorsa aynı yerinde kalabilir.
Birayı içmeden önce ne kadar dolapta bekletirseniz o kadar berrak olacaktır. yerçekimi ve soğuk ile partiküller dibe çökecektir.
Ev birasında dibinde maya olmadan şişele yapmak maalesef mümkün değil (şeker ile yapılan gazlamalar). Çünkü şişe içerisindeki mayalar şekeri yiyip, çoğalıp gaz oluşturacak, şeker bittikten sonra uyuya yatıp dibe çökecektir. Bu mayanın sağlığa bir zararı yoktur. sadece bazı kişilerin mayaya karşı hassasiyetlerinin olduğu bilinmektedir.
Biranın berrak olması pek çok sebebe bağlıdır. Berraklık sadece yılların ticari alışkanlığıdır. Ev biraları filtresiz olduğu için aslında filtreli biralar göre daha lezzetlidir. Yine de berrak bira almak için yöntemler de vardır.
Bira yaşayan bir gıdadır çünkü içinde canlı maya vardır. Bira her gün başka bir şekle doğru yolculuk yapar.
Biranızı 15 günden önce içmeye başlamayın. 1. haftasında hiç bir şeye benzemeyen bir biranın 1. ayında mükemmele dönüşebileceğini bilin.
Saklanma koşulları, kapaklama, şeker miktarı vb bağlı olarak onun da bir raf ömrü vardır.
Açık renkli biraların ömrü çok uzun değildir. Açıkçası bu tarz biralarda 1 yıldan fazla saklamayı önermiyoruz. Çok gazlanır, tadını ve aromasını yitirir.
Koyu renkli biralar biraz daha uzun saklanabilir.
Şunu unutmayın evde yaptığımız için her şeyi tam anlamıyla kusursuz yapamayacağımız için ve içinde canlı maya olduğu için biralar bir süre sonra tadını yitirmeye başlar.
Her şeyi harika da yapsak, mayalar bir süre sonra parçalanmaya, hücre içerisindekileri bira içine vermeye başlar. Sadece bu sebep bile yeterlidir.
Eğer biranızın rengi her içtiğinizde biraz daha koyu renk alıyorsa bilin ki biranız okside oluyordur. Ya şişelerken hata yaptınız ya da iyi kapamadınız.
Volkan gibi köpürüyorsa biranız bakteri kapmış, bozulmuş demektir. Bu birayı (köpükten kalırsa ) içmeyin
Bira gazsız, şekerli su gibi. fermantasyon bitmeden şişelemişsiniz. Ya fermantasyon durdu (pek çok sebebi var, yazacağız) ya da erken şişelediniz. Mayalar ölmüştü, sizin biranız olmamış zaten hafif şekerliydi, bir de siz şeker attınız. Maya olmadığı için gazlanma da olmadı.
Şişelerim köpürmüyor ama patlıyor. Şişeleriniz hasarlı olabilir. Çok şeker atmış olabilirsiniz. Özellikle yaz aylarında Çok sıcağa maruz kaldı o yüzden patlıyordur.
Büyük bir emeğin son aşaması şişeleme. Ne kadar doğru yaparsanız o kadar başarılı olursunuz. Yukarıdaki püf noktaları her zaman işinize yaracaktır.
Başka sorularınız varsa onları da cevaplamak isteriz.
Herkese Afiyet Olsun.
Taner Jdm, Onur Şener ve 30 diğer kişi
 
3 Yorum
1 Paylaşım
Beğen
 
 
Yorum Yap
 
Paylaş
 
 
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.