Hava Kilidi Problemleri

30-10-2021 12:28
Hava Kilidi Problemleri

HAVA KİLİDİ SORUNSALI


Bira yapımı ile hayatımıza giren, hemen herkesin kalbini en az 1 kere çarptıran, kendisini sorgulatan konular arasında en çok konuşulanı HAVA KİLİDİ PROBLEMLERİ

Kovamızı temizledik, şıramızı kovaya koyduk, mayaları attık, kovayı güzelce salladık, karıştırdık. Sıra geldi o mucizevi anı beklemeye.

Hava kabarcıklarını beklemeye başlıyoruz ancak bir türlü olmuyor. Hava kilidi problemi karşımızda. Gelip gidip bakıyoruz ama bir hareket yok. yavaş yavaş içimizi bir sıkıntı basmaya başlıyor.

Ufaktan forumlar, facebook, arkadaşlar, varsa Türkçe yazılar, İngilizce kaynaklar derken yine yok.

Bütün neşe kaçıyor, acaba biram çöp oldu mu? O kadar emek, zaman , para boşa mı gitti diye içimizi bir sıkıntı alıyor.

Pek çok yazının içinde de iyice kafamız karışıyor. Kovayı salla diyen, boş ver bekle diyen, yeni maya ekle diyen, sıcaklığı arttır diyen, sıcaklığı düşür diyen, kovaya streç sar diyenler derken iş karabasana doğru gidiyor.

Yahu biz bunu zevk, eğlence için yapmıyor muyduk? Zaten yeterince stres yok bir de bu mu çıktı başıma diye kara kara düşüncelere boğuluyoruz.

Sizden ricamız bu yazıyı dikkatle okumanız. Böylece artık sizin için Hava Kilidi Problemleri tarihe karışacak.

Öncelikle eğer çok ama çok büyük bir yanlışlık yapmadıysanız mayalar binlerce yıldır yaptıkları işleri yapacaklardır. Onları durdurmak daha zor bir iş olacaktır.

Eğer mayaları kaynar suya atmadıysanız, sıcaklık (ale maya için) 15 derece altında değilse, şıraya deterjan, çamaşır suyu vb katmadıysanız o mayalar çalışacaktır.

Peki neden şu hava kabarcığı çıkmıyor? Neden Hava Kilidi Problemi yaşıyoruz?

%95 kovanızda kaçak vardır. İçeride büyük basınçta makina çalıştırmadığınız için ne kaçak sesi duyabilirsiniz ne görebilirsiniz.

Büyük ihtimale ya kovanızın kapağını iyi kapatamadınız. Çıt çıt seslerini tam duymadınız, kenardan kaçırıyor.

Ya da iyi kapattınız ama artık kova kapağınız gevşemiş ki siz bunu anlayamazsınız, 1 mm den daha küçük bir gevşemede bir hava kaçağı olur. tespit edemezsiniz.

Öbür ihtimal ise contanız eskidi. Hava kilidi contayı genişletti. Hava kilidini de tam oturtmamış olabilirsiniz. Unutmayın bu malzemeler evladiyelik ve hiç bozulmayacak malzemeler değil. Zaman içerisinde eskiyecekler, gevşeyecekler.

Şimdi bu durumda ne yapalım?

Kova kapağınızı güzelce tekrar sert bir şekilde bastırarak çıt çıt seslerini duyun.

Elinizde varsa contayı ve hava kilidini değiştirin.

Asla ama asla conta yerine, etrafına, üzerine sakız, hamur, yapıştırıcı vb koymayın. Orada üreyecek olan bakteri, mantar ve türevleri biranız için hiç iyi olmayacaktır.

Kovanızı sallamayın, ben yaptım oldu, arkadaşım yaptı olmuş vb bakmayın. Fermantasyonu başlamış kovayı sallamayın. Kova çok küçük bir alan, mayalar zaten çalışıyorsa her yere ulaşır. Kovada bulunabilecek olası oksijeni biranıza katıp, okside etmek istemezsiniz.

Strec vb sarılabilir ama hava eğer fermantasyon başlamışsa buna gerek yoktur.

UNUTMAYIN.. Fermantasyon başladığı sürece HAVA KİLİDİ ÇALIŞMASININ BİR ZORUNLULUĞU yoktur. Bu sadece bizim göz zevkimiz için bir ayrıntı durumuna gelir. Kovamızda kaçak olmasın evet ama eğer varsa ve fermantasyon başladıysa çok büyük bir dert değildir.

Fermantasyonun başladığını nasıl anlarsınız peki?

Bu resimlerdeki maddenin adı "KRAUSEN" . Hemen hemen bütün fermantasyonlarda başlangıç aşamasında 4-5 gün bu oluşumu görürüz. Gerçi bu da ayrı bir konu , oluşmadığı da olabilir, 20 gün sonra hala kalabilir, normaldir. Bunu da başka bir başlıkta açıklarız.

Şu resimdeki gibi, Cep telefonunuzun flash ışığını kapağa paralel yapıştırın. Aşağıda bu çamur gibi birikintileri görüyorsanız sorun yok her şey yolunda demektir.

Sonuç olarak her şeyi kısaca özetleyelim.

- Kovamız temiz, partikül yok, sadece bu iş için tasarlanmış temizlik malzemesi kullandınız.

- Kova sıcaklığı (Ale maya için) 18-25 derece arasında (bu da ayrı konu, iyi bira için sıcaklık çok önemli)

- Mayayı uyandırdıysanız sadece ODA SICAKLIĞINDA SU içinde yaptınız. Şeker, kaynar su, musluk suyu vb koymadınız. Maya kabardı, miss gibi koktu

- Şırayı çok güzel havalandırdınız (bu da başka bir konu, tartışacağız)

- Kovanız, ışık görmeyen, eğimli olmayan, düz bir yerde duruyor.

- Kovanızın üzerinde ağırlık verecek bir madde yok, hava kilidini gevşetmiyor.

- Kapak tam kapalı , çıt çıt sesleri gelmiyor, çünkü tam kapandı

- Conta sağlam, hava kilidi tam oturmuş

- Kurulumdan sonra 24-48 saat geçmiş, hava kilidi çalışmıyor ama krausen var..

O zaman dert etmeyin.. Sorun yok, biranız oluyor

Ek tedbirler

- Kova bakımı, kovanızı bu işle için üretilmiş temizlik malzemeleri ile temizleyin, çizmeyin. yumuşak sünger kullanın. Yedek kovanız olsun. Kova bir süre sonra artık iş görmez hale gelecektir. Mutlaka yedek bulundurun

- Kova hava contasını belli aralıklarla değiştirin. Mutlaka elinizde yedek olsun. Bu malzemeler sonsuza kadar dayanmaz

- Yedek hava kiliniz olsun.

Bunlar tamamsa vakti gelince şişeleyin, hepinize AFİYET OLSUN

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.